استخر شیشه‌ای
انواع استخرها
2021-02-24
عایق رطوبتی استخر ضد قارچ
خطرات استخر شنا
2021-03-05
نمایش همه

۱۸ نوع استخر از نظر کاربرد

انواع استخر

انواع استخر

جهت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر لطفا با شماره های 36630710-051 و یا همراه 09155075956 تماس حاصل فرمایید. همچنین از طریق چت های آنلاین سایت می توانید اطلاعات خود را ارسال بفرمایید تا همکاران واحد فنی با شما تماس داشته باشند.

در مقاله دوم از انواع استخر به سراغ آخرین و کامل‌ترین دسته‌بندی استخرها رفته و از نظر کاربری و هدف استفاده آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد و پس از آن هر نوع خاص را مفصلا تشریح می‌کنیم. انواع استخر از نظر کاربری چه هستند؟ همانطور که شاهدش هستید و می‌دانید امروزه استفاده‌های بسیار زیادی از انواع استخرها می‌شود و دیگر کاربری آن‌ها معطوف به ورزش و فعالیت‌های آموزشی نیست. این کاربری به شکل زیر در ۱۸ گروه دسته‌بندی خواهند شد.

۱. استخر عمومی

به استخرهایی که با هدف درآمدزایی و یا خدمت رسانی به تمام افراد جامعه در حال فعالیت هستند استخر عمومی یا (Public Pool) گفته می‌شود. گاهی این نوع استخرها به عموم مردم خدمت رسانی ندارند و تنها برای ارائه سرویس به بخش خاصی از جامعه احداث شده‌اند که این‌ها نیز در دسته بندی عمومی جای می‌گیرند. برخی از استخرهای عمومی عبارتند از:

استخرهای متعلق به موسسات خصوصی یا دولتی

انواع مدارس مخصوصا مدارس غیرانتفاعی

مجتمع‌های نظامی

مراکز و مجتمع‌های رفاهی-دانشگاهی

کمپ‌ها

ساختمان‌های مسکونی بسیار بزرگ و پر جمعیت

مهدکودک‌ها

انواع مسافرخانه‌ها، هتل‌ها و مراکز گردشگری

برخی پلاژها و غیره

۲. استخر خانگی

به این استخرها (Homeowner Pool) نیز گفته می‌شود که معمولا خانوادگی هستند و بیشتر افراد خانواده از آن استفاده می‌کنند. علاوه بر خانواده، مهمان‌ها و نهایتا ۳ واحد مسکونی نیز می‌توانند از این نوع استخرها استفاده کنند. استخرهای خانگی کاربری عمومی نداشته و محدود هستند. این استخرها در ابعاد بین ۶/۱×۱۲/۲ الی ۷/۳×۳/۷ متر در حال تغییر است که بیشتر در یک باغ، داخل ساختمان و یا در زیر زمین ساخته می‌شوند.

۳. اﺳﺘﺨﺮ آﻣﻮزﺷﻰ ﺧﺮدﺳﺎﻻن و نونهالان

محیط‌های تفریحی یا آموزشی با ارتفاع و عمق بسیار کم، که تنها مخصوص افراد خردسال است. از این استخرها به منظور آموزش شنا برای خردسالان استفاده می‌شود. در این مراکز (Wading Pool)، بزرگسالان نمی‌توانند وارد آب شوند یا شنا کنند. و تنها باید به منظور مراقبت و نظارت بر خردسال خود حضور داشته باشند.

۴. استخرهای تفریحی شنا

به استخرهایی که در مراکز تفریحی یا سرگرمی، هتل‌ها و . تنها به دلیل سرگرم شدن افراد دایر شده‌اند (Leisure Pool) نیز گفته می‌شود. نحوه ساخت و قوانین ناظر بر اجرای این استخرها کمی متفاوت است و ممکن است برای سرگرم شدن افراد مراجعه کننده تعدادی وسیله و تجهیزات تفریحی نیز در نظر گرفته شود.

۵. اﺳﺘﺨﺮهای دارای سرسره

این استخرها معمولا وسیع هستند و در مساحت بالا احداث می‌شوند. در این مراکز دست کم چندین سرسره ساده و غیر ساده با انواع شیب‌ها وجود دارد. سیستم گردش و تصفیه آب و نحوه تزریق مواد شیمیایی این نوع استخرها معمولا پیچیده‌تر است و با توجه به اینکه بیشتر جنبه تفریحی دارند نحوه ساخت و قوانین اجرا و نگهداری از این مراکز شبیه استخرهای تفریحی است.

۶. اﺳﺘﺨﺮ مخصوص واﺗﺮﭘﻠﻮ

همانطور که از اسم آن بر می‌آید (Water Polo Pool)، این نوع استخرها مخصوص رشته آبی واترپلو هستند و برای برگزاری مسابقات رسمی این رشته در نظر گرفته می‌شوند. این ورزش در محیط های سرپوشیده برگزار میشود و معمولا بسیار دشوار اما پر هیجان است.

استخر واترپلو

استخر واترپلو

۷. استخر غواصی

از این فضاها برای آموزش و تمرین غواصی استفاده می‌شود. استخر غواصی یا (Scuba Diving Pool) معمولا دارای استانداردهای ویژه و مجزایی از سایر مراکز آبی است و بسیار گران ‌قیمت هستند چرا که نوعی استخر تمرینی به شمار می‌آیند. استخر غواصی براساس قوانین شنا و اصول ایمنی از جمله اندازه آن، عمق آب و میزان فاصله جایگاه ساخته می‌شوند.

۸. استخر مسابقات یا قهرمانی

از این استخرها برای برگزاری مسابقات حرفه‌ای بین المللی یا کشوری استفاده شده و استفاده کننده‌ها عموما ورزشکاران حرفه‌ای می‌باشند. نحوه ساخت و نگهداری استخر‌های مسابقات (Olympic Pool) باید بر اساس ضوابط و قوانین فدراسیون بین المللی ورزش‌های آبی باشد و معمولا در این استخرها تنها مسابقات شنا برگزار خواهد شد. این استخرها عموما بین ۲۵ یا ۵۰ متر عمق و حداقل ۸ خط راه جداگانه دارند و بیشتر به شکل مستطیلی ساخته می‌شوند.

لازم به ذکر است که استخرهای قهرمانی نیاز به گرمایش، نور‌پردازی خوب، بلوک‌های شروع، صفحه نمایش نتایج و تایمر الکترونیکی هم دارند و به هر دو صورت روباز یا سرپوشیده ساخته می‌شوند.

۹. استخرهای شیرجه‌زنی

سایر استخرهای مسابقه از قبیل شنای المپیک و شیرجه است که کوچک‌تر می‌باشند و با فاصله از استخر اصلی ساخته می‌شوند. بدون اینکه شیرجه‌زنان مشکلی برای سایر شناگران در محل اصلی به وجود بیاورند.

شیرجه یکی از زیرشاخه‌های شنا است و ورزشی بسیار مهیج و پرطرفدار است. ورزشکاران این رشته از تخته شیرجه‌های با ارتفاعی متغیر بین ۱ تا ۱۰ متر به داخل آب شیرجه زده و مهارت‌های خود را به نمایش می‌گذارند. از آنجایی که معماری فضای داخلی استخر تاثیر زیادی بر روی نحوه شیرجه زدن این ورزشکاران دارد، برای آن‌ها استخرهای خاصی طراحی کرده‌اند. استخرهای شیرجه زنی در فضاهای بسته قرار دارند و به شدت قابل کنترل هستند.

در مقایسه با استخرهای شیرجه زنی، اﺳﺘﺨﺮﻫﺎیی عمومی مشروط بر اینکه بر اساس ضوابط اجرا و نگهداری شوند، تنها مجاز هستند که تخته‌های پرشی را در ارتفاع ۳ متری نصب کنند. در حالی که استخر شیرجه (Diving Pool) می‌تواند تا ارتفاع ۱۰ متر هم تخته شیرجه و پرش نصب کند.

۱۰. استخرهای شنای گروهی

در این نوع استخرها به صورت گروهی شنای موزون صورت می‌گیرد. این شنا تقریبا یکی از ورزش‌های جدید آبی است که در بین جوانان پرهوادار است. مطابق معمول برای فعالیت در این استخرها باید از شرایط و ضوابط اجرایی خاصی تبعیت شود.

۱۱. استخر بی‌پایان یا بی‌نهایت

حوضچه‌هایی هستند که به صورت طبیعی یا مصنوعی، توسط انسان مانند آبگیر طبیعی ساخته می‌شوند. این استخرهای مصنوعی در هتل‌ها بیشتر کاربرد دارد که بسیار گران ‌قیمت می‌باشند.

۱۲. استخر درمانی

استخر درمانی اعم از استفاده از فواید درمانی آب در حالت گرم و سرد توسط استخر آب گرم یا جکوزی، سونا در حالت خشک و بخار، حوضچه‌های آب سرد و آب گرم طبیعی می‌باشد. به این استخرها اصطلاحا (SPA Pool) یا اسپا نیز گفته می‌شود. هدف از ایجاد و اجرای چنین فضاهایی، کمک به آرامش‌بخشی و درمان برخی بیماران بوده و به صورت اختصاصی در این فضاها، تجهیزات و امکانات متنوع و پیشرفته‌ای همچون حمام آب معدنی، سیستم ایجاد حباب، تزریق دوره ای آب، تغییر آب سرد و گرم و … تعبیه شده است. این نوع استخر ها معمولا کم عمق بوده و به هیچ عنوان نمی‌توان از آن‌ها برای شنا (چه معمولی و چه حرفه‌ای) و یا شیرجه استفاده کرد.

۱۳. مخصوص ﻣﻌﻠﻮﻻن

استخرهای ویژه معلولان (Disabled Pool) به گونه‌ای طراحی شده‌اند که افراد معلول بتوانند به راحتی وارد آن شوند و بدون آن‌که به آن‌ها آسیبی وارد شود از امکانات استخر بهره ببرند.

استخر مخصوص معلولین

استخر مخصوص معلولین

۱۴. استخر کف متحرک

این استخرها موسوم به (Movable Bottom Pool) هستند و هرچند که چند منظوره‌اند اما معمولا جهت رفاه حال معلولان ساخته می‌شوند و کف آن‌ها با کمک یک سیستم هیدرولیکی می‌تواند بالا و پایین برود.

استخر کف متحرک

استخر کف متحرک

این نوع استخر دارای کفی با قابلیت تنظیم و تغییر ارتفاع بوده و به وسیله فشاردادن یک دکمه تبدیل به یک استخر چند منظوره خواهد شد. با ساختن کف متحرک برای استخر علاوه بر داشتن یک استخر زیبا و لوکس می‌توان محلی برای پارک کردن ماشین و سرگرمی و یا یک استخر با کاربردهای متفاوت یکی برای بزرگسالان یکی برای کودکان داشت.

همچنین ایمنی بالایی دارد و هنگامی که سطح استخر و اطراف آن تحت کنترل نیست، با بالا آمدن کف متحرک با کف فضای پاسیو هم‌سطح شده و امنیت شما را تامین می‌کند.

۱۵. استخر بادی

به استخرهایی گفته‌ ‌می‌شوند که قابل‌ حمل هستند و نام دیگر آن‌ها استخر کودک می‌باشد. این استخرها به راحتی پر و ‌تخلیه می‌شوند و در هر مکانی که دوست داشته باشید، می‌توانید آن‌ها را قرار دهید. نکته مهم در خصوص استخر بادی این است که پس از هر بار استفاده باید آب آن را خوب تخلیه نمایید.

۱۶. استخر انعکاسی

این استخر عمق کمی دارد و برای نشان دان و منعکس کردن سازه و محیط پیرامون آن با نور‌پردازی مناسب برای اهداف زیباساز‌ی به کار می‌رود.

۱۷. اﺳﺘﺨﺮهای ﻣﻮج‌فشان

این مراکز معمولا پیچیده‌تر از استخرهای عادی هستند. مراکز موج فشان (Wave Pool) دارای شکل و ظاهر خاصی هستند و در آن ها تجهیزاتی وجود دارد که به صورت مصنوعی امواجی ایجاد کرده و به گردش در می‌آورند.

استخر موج فشان

استخر موج فشان

۱۸. اﺳﺘﺨﺮ چند منظوره

در برخی مواقع به دلیل کمبود فضا و یا نبود استخرهای تخصصی و متنوع، به ناچار یک مجموعه را برای چندین هدف احداث می‌کنند. برای مثال می‌توان استخرهای مسابقه‌ای را به گونه‌ای توسعه داد که بتوان سایر ورزش‌های آبی را در کنار شنا تحت پوشش قرار دهند. به این استخرها (Multipurpose Pool) نیز گفته می‌شود.

 

تا اینجا فقط انواع مختلفی از استخرهای شنا را با هم بررسی کردیم اما واضح است که این سازه‌ها تنها برای استفاده‌ی انسان‌ها ساخته نشده و گاها با هدف پرورش ماهی و سایر فعالیت‌های مربوط به آبزیان نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. در مقالات آینده بیشتر درباره‌ی این نوع استخرها صحبت خواهیم کرد.

برای مطالعه بیشتر: استخرهای پرورش آبزیان

بدون امتیاز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار − یک =

دسترسی سریع