دستگاه کرگیری
دستگاه کرگيري چیست؟ همراه با روش کار
2018-11-06
پوشش درز انبساط
2019-01-26
نمایش همه

مدیریت پروژه ساختمان – مفهوم مدیریت پروژه ساخت و ساز

مدیریت پروژه

اگر شما به تازگی وارد دنیای مدیریت پروژه ساختمان شده اید، این مقاله کمک خوبی برای شما است تا از اصول اولیه مدیریت، قوانین اصلی بودجه بندی، تامین مالی، سازماندهی، برنامه ریزی، تناقض ها و مشکلات قانونی آگاهی کسب کنید. مدیریت پروژه های ساختمانی و تاسیساتی مسئولیت های یک مدیر پروژه سنتی را با مهارت ها و تخصص های صنعت ساختمانی و تاسیساتی درمی آمیزد. از آنجاییکه پروژه های ساختمانی همواره در حال تغییر هستند، یک مدیر پروژه موفق بایستی طیف وسیعی از مهارت ها و توانایی های بی شمار برای مدیریت گروه ها و پروژه های متنوع را در اختیار داشته باشد. مدیریت پروژه ساختمان یک حوزه کاری پیچیده ای تلقی می شوند که مستلزم دارا بودن دانش در حیطه های مختلفی مانند تامین مالی، واسطه گری، قانون، کسب و کار و الی آخر است.


جهت مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر لطفا با شماره های 36630710-051 و یا همراه 09155075956 تماس حاصل فرمایید. همچنین از طریق چت های آنلاین سایت می توانید اطلاعات خود را ارسال بفرمایید تا همکاران واحد فنی با شما تماس داشته باشند.

مدیریت پروژه ساخت و ساز چیست؟

موسسه مدیریت پروژه، مدیریت پروژه را اینگونه توصیف می کند: هنر هدایت و هماهنگ سازی منابع انسانی و مادی در سراسر طول عمر یک پروژه از طریق تکنیک های مدیریت مدرن برای دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده در خصوص حوزه اجرایی، هزینه، زمان، کیفیت و اهداف مشارکتی.
به طور دقیق تر تمرکز مدیریت پروژه ساختمان را در زمینه فاکتورهایی از قبیل برنامه ریزی، هماهنگ سازی و کنترل وظایف مختلف است. این وظایف ممکن است شامل انواع مختلفی از پروژه های ساخت و سازی در زمینه های کشاورزی، مسکونی (اجرای بنا و تاسیسات مکانیکی و برقی)، تجاری، نهادی، صنعتی، مدنی و محیط زیستی باشد. مدیریت پروژه ساختمان دربرگیرنده وظایف پیچیده ای است که از یک پروژه به پروژه بعدی تغییرات چشمگیری داشته و نیازمند مهارت هایی مانند ارتباطات موثر، دانش فرآیند ساختمانی و قدرت حل مسئله است.

نقش یک مدیر پروژه در مدیریت ساخت و ساز

مدیران پروژه ساختمانی و تاسیساتی تلاش می کنند تا پروژه طبق برنامه پیش رود. آنان به نحوی پروژه را مدیریت می کنند که سر موعد و طبق بودجه تکمیل شده و با نظارت بر تیم کاری اطمینان حاصل می کنند که کلیه مراحل اجرای ساخت و ساز مطابق با کدها، دستورالعمل ها و آیین نامه ها، طرح ها و مشخصات ساختمانی پیش رفته باشد. علاوه بر این آنها در موظف به تعیین حوزه، بودجه و برنامه زمانی، انتخاب پیمانکاران فرعی و کارگران، توسعه استراتژی ارتباطات برای حل تناقضات و موارد دیگر هستند.

 

بنا بر بیانیه صادر شده از انجمن مدیریت ساخت و ساز آمریکا، 120 مسئولیت رایج یک مدیر پروژه ساختمانی و تاسیساتی در هفت دسته خلاصه می شود:

  • برنامه ریزی مدیریت پروژه ساختمان
  • مدیریت هزینه
  • مدیریت زمان
  • مدیریت کیفیت
  • مدیریت قرارداد
  • مدیریت ایمنی
  • اعمال حرفه ای مدیریت ساخت و ساز (یعنی مدیریت تیم پروژه، تعیین نقش ها، مسئولیت ها و غیره).

نقش یک پیمانکار در مدیریت ساخت و ساز

پس از اینکه مرحله طراحی ساخت و ساز به اتمام می رسد، مدیر پروژه از طریق روند مناقضه، پیمانکارانی را برای پروژه برمی گزیند. پیمانکاران از طریق یکی از سه روش کم ترین مبلغ پیشنهادی، بالاترین ارزش و براساس صلاحیت انتخاب می شوند.
پیمانکاران باید بتوانند از پس کارهایی مانند ایمنی عمومی، مدیریت زمان، مدیریت هزینه، مدیریت کیفیت، تصمیم گیری، محاسبات، طراحی ها و منابع انسانی برآیند.


مدل های کسب و کار برای پروژه های ساخت و ساز

دو نوع مدل کسب و کار در صنعت ساخت و ساز مشاهده می شود:

  • قراردادهای طراحی، مناقضه، ساخت: این معروف ترین مدل مدیریت ساخت و ساز بوده که در آن مالک پس از اتمام مرحله طراحی توسط یک معمار و یا یک مهندس، پیمانکار خود را انتخاب می کند.
  • قراردادهای طراحی-ساخت: این مدل با مدل بالا در تضاد است. در این مدل مراحل طراحی و ساخت و ساز توسط یک شخص انجام می شود. این مدل برای کاهش زمان تکمیل پروژه استفاده می شود زیرا می توان طراحی و ساخت و ساز را در یک زمان انجام داد.

قوانین و رویه های مدیریت پروژه

به محض اتمام فرآیند مناقضه، مرحله ساخت و ساز آغاز می شود. اگرچه مراحل یک پروژه ساخت و ساز با مدیریت پروژه سنتی متفاوت است اما باز هم هر دو پیرو قوانین بی شمار یکسانی هستند: تمام مدیران پروژه ساخت و ساز بایستی از 5 مرحله مدیریت پروژه که توسط موسسه مدیریت پروژه تثبیت شده است، آگاه باشند:

  • آغاز: در آغاز یک پروژه، فرد باید یک مورد کسب و کار را ایجاد و ارزیابی کند تا بفهمد آیا این پروژه امکان پذیر و انجام پذیر هست یا خیر. وقتی تمام طرفین با پیش بردن پروژه موافق اند، یک پروژه یا یک سند آغاز پروژه (PID) ایجاد می شود که دربرگیرنده نیازهای کسب و کار است.
  • برنامه ریزی: در مرحله بعدی، تیم پروژه یک نقشه راه برای تمام افراد دخیل در پروژه لحاظ می کند. در این مرحله مدیر پروژه یک طرح مدیریتی و یک سند رسمی و تصویب شده برای اجرا و کنترل پروژه ارائه می دهد. این سند، دامنه، هزینه و برنامه زمانی را نشان می دهد.
  • اجرا: در این مرحله کار شروع می شود. پس از اولین جلسه، تیم پروژه منابع را تعیین، برنامه های مدیریت پروژه را آغاز و سیستم های ردیابی را نصب کرده، سپس آغاز به انجام وظایف، بروزرسانی برنامه های زمانی پروژه و اصلاح طرح پروژه می کند.
  • عملکرد و نظارت: معمولاً مرحله نظارت با مرحله اجرا در یک زمان اتفاق می افتد. هدف اصلی این مرحله سنجش عملکرد و پیشرفت پروژه براساس طرح مدیریت است.
  • خاتمه: این آخرین مرحله بوده و نشان دهنده تکمیل پروژه است. گاهی اوقات مدیران پروژه یک جلسه را به ارزیابی آنچه در پروژه درست پیش رفته است و همچنین معایب رخ داده، اختصاص می دهند. سپس تیم پروژه لیستی از کارهایی که تکمیل نشده است تهیه کرده، بودجه نهایی را تخمین زده و گزارش پروژه را ارائه می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 − 1 =

دسترسی سریع